dinsdag 15 juni 2010

Wilders won zetels, maar verloor overtuigend de verkiezingen

De PVV won tijdens de stembusgang van 9 juni 15 zetels, en steeg van 9 naar 24 zetels in het parlement. De partij werd tijdens de verkiezingen echter weggevaagd door de VVD, die 31 zetels haalde, en de PvdA, die uitkwam op 30. Hiermee zijn de verkiezingen uitgedraaid op een gevoelige nederlaag voor Wilders.

Enige tijd geleden bleek uit peilingen dat de PVV mogelijk af kon stevenen op ongeveer 30 zetels, en er een goede kans bestond dat de partij de grootste van het land zou worden, in elk geval groter dan aartsrivaal de PvdA. Uit latere peilingen bleek dat de aanhang van de rechtsradicalen weer slonk.

Een drietal andere partijen: D66, GroenLinks en de SP haalden respectievelijk 10, 10 en 15 zetels. Dit is bij elkaar 1,5 keer meer dan de PVV haalde. De stemmers op deze partijen staan bekend als mensen die fel gekant zijn tegen het radicalisme van Wilders.

Maar vooral de klap die de PvdA aan de PVV heeft uitgedeeld moet als een mokerslag zijn aangekomen. Wilders koos de sociaal-democraten namelijk uit als een soort natuurlijke vijand, maar hij moest uiteindelijk zwaar het onderspit delven: PvdA – PVV: 30-24.

Het enige wat Wilders wel bereikte, dat was een nipte verkiezingsoverwinning op het CDA. PVV – CDA: 24-21.

Uit de verkiezingsuitslag blijkt dat er geen draagvlak is onder de bevolking voor de extremistische standpunten van de PVV. Uit de verkiezingsuitslag blijkt dat de kiezer zich heeft afgekeerd van de PVV, en toch voor de VVD, de PvdA en de 3 linkse partijen heeft gekozen.

Ongeveer 1 op de 7 stemmers heeft zijn of haar stem uitgebracht op de club van Wilders. Daarmee heeft de kiezer een duidelijk signaal afgegeven. Het zou dan ook absurd zijn wanneer de standpunten van de PVV, de mening van 1 op de 7 stemmers, wet zouden worden.

Maar door sommigen wordt gedaan alsof Nederland massaal voor het extremisme van Wilders heeft gekozen, en dat is pertinent niet waar. En mijn zus zei: “Rob, zeg jij hier eens wat van.”